Beberapa
kajian yang menghubungkan pengambilan daging merah yang tinggi untuk
sesetengah jenis kanser, termasuk penghadaman, prostat, buah pinggang
dan kanser payudara.
Walau
bagaimanapun, dalam kajian hampir setiap, perkaitan antara kanser dan
daging yang baik dilakukan, PAH atau HA, bukan daging merah itu sendiri.
Kajian ini menunjukkan bahawa memasak haba tinggi mempunyai kesan yang
sangat kuat.
Semua
kanser, kanser kolon mempunyai hubungan yang kuat dengan pengambilan
daging merah. Walau bagaimanapun ia bergantung pada hidangan. Oleh itu,
sebagaimana yang dilaporkan oleh pihak berkuasa pemakanan, Ahad (31/7).
Selain
daripada beberapa kajian yang tidak pula membezakan antara daging yang
diproses dan kaedah segar atau memasak, meningkatkan risiko pelbagai
penyakit, terutamanya kanser.
Faktor
lain yang boleh menjejaskan risiko kanser, satu merah, daging dimasak
pada tahap suhu boleh meningkatkan risiko kanser, daging putih
kelihatannya. Malah, satu kajian mendapati bahawa penggunaan ayam telah
dikaitkan dengan penurunan risiko kanser kolon, walaupun dimasak kepada
titik scorch.
Di
samping itu, sesetengah penyelidik percaya daging yang diproses
berpotensi menyebabkan keradangan dalam usus besar yang meningkatkan
risiko kanser. (*)
Beberapa
kajian yang menghubungkan pengambilan daging merah yang tinggi untuk
sesetengah jenis kanser, termasuk penghadaman, prostat, buah pinggang
dan kanser payudara.
Walau
bagaimanapun, dalam kajian hampir setiap, perkaitan antara kanser dan
daging yang baik dilakukan, PAH atau HA, bukan daging merah itu sendiri.
Kajian ini menunjukkan bahawa memasak haba tinggi mempunyai kesan yang
sangat kuat.
Semua
kanser, kanser kolon mempunyai hubungan yang kuat dengan pengambilan
daging merah. Walau bagaimanapun ia bergantung pada hidangan. Oleh itu,
sebagaimana yang dilaporkan oleh pihak berkuasa pemakanan, Ahad (31/7).
Selain
daripada beberapa kajian yang tidak pula membezakan antara daging yang
diproses dan kaedah segar atau memasak, meningkatkan risiko pelbagai
penyakit, terutamanya kanser.
Faktor
lain yang boleh menjejaskan risiko kanser, satu merah, daging dimasak
pada tahap suhu boleh meningkatkan risiko kanser, daging putih
kelihatannya. Malah, satu kajian mendapati bahawa penggunaan ayam telah
dikaitkan dengan penurunan risiko kanser kolon, walaupun dimasak kepada
titik scorch.
Di
samping itu, sesetengah penyelidik percaya daging yang diproses
berpotensi menyebabkan keradangan dalam usus besar yang meningkatkan
risiko kanser. (*)