Minggu, 07 Agustus 2016

Jika daging merah tidak baik untuk kesihatan?

Beberapa kajian yang menghubungkan pengambilan daging merah yang tinggi untuk sesetengah jenis kanser, termasuk penghadaman, prostat, buah pinggang dan kanser payudara.

Walau bagaimanapun, dalam kajian hampir setiap, perkaitan antara kanser dan daging yang baik dilakukan, PAH atau HA, bukan daging merah itu sendiri. Kajian ini menunjukkan bahawa memasak haba tinggi mempunyai kesan yang sangat kuat.

Semua kanser, kanser kolon mempunyai hubungan yang kuat dengan pengambilan daging merah. Walau bagaimanapun ia bergantung pada hidangan. Oleh itu, sebagaimana yang dilaporkan oleh pihak berkuasa pemakanan, Ahad (31/7).

Selain daripada beberapa kajian yang tidak pula membezakan antara daging yang diproses dan kaedah segar atau memasak, meningkatkan risiko pelbagai penyakit, terutamanya kanser.
 
Faktor lain yang boleh menjejaskan risiko kanser, satu merah, daging dimasak pada tahap suhu boleh meningkatkan risiko kanser, daging putih kelihatannya. Malah, satu kajian mendapati bahawa penggunaan ayam telah dikaitkan dengan penurunan risiko kanser kolon, walaupun dimasak kepada titik scorch.

Di samping itu, sesetengah penyelidik percaya daging yang diproses berpotensi menyebabkan keradangan dalam usus besar yang meningkatkan risiko kanser. (*)
 

Beberapa kajian yang menghubungkan pengambilan daging merah yang tinggi untuk sesetengah jenis kanser, termasuk penghadaman, prostat, buah pinggang dan kanser payudara.

Walau bagaimanapun, dalam kajian hampir setiap, perkaitan antara kanser dan daging yang baik dilakukan, PAH atau HA, bukan daging merah itu sendiri. Kajian ini menunjukkan bahawa memasak haba tinggi mempunyai kesan yang sangat kuat.

Semua kanser, kanser kolon mempunyai hubungan yang kuat dengan pengambilan daging merah. Walau bagaimanapun ia bergantung pada hidangan. Oleh itu, sebagaimana yang dilaporkan oleh pihak berkuasa pemakanan, Ahad (31/7).

Selain daripada beberapa kajian yang tidak pula membezakan antara daging yang diproses dan kaedah segar atau memasak, meningkatkan risiko pelbagai penyakit, terutamanya kanser.
 
Faktor lain yang boleh menjejaskan risiko kanser, satu merah, daging dimasak pada tahap suhu boleh meningkatkan risiko kanser, daging putih kelihatannya. Malah, satu kajian mendapati bahawa penggunaan ayam telah dikaitkan dengan penurunan risiko kanser kolon, walaupun dimasak kepada titik scorch.

Di samping itu, sesetengah penyelidik percaya daging yang diproses berpotensi menyebabkan keradangan dalam usus besar yang meningkatkan risiko kanser. (*)
 
Previous
Next Post »