Senin, 19 September 2016

Best tips 8 keberkesanan dan faedah lobak untuk kesihatan Kita

obak merah adalah salah satu sayur-sayuran yang popular seluruh dunia. Sayur-sayuran oren biasanya diproses ke dalam sup atau sauteed dengan campuran bahan-bahan lain. Selain itu, ianya biasanya beberapa orang memupuk lobak merah ke dalam jus segar dan sihat. Lobak merah mempunyai banyak faedah kerana ia mengandungi pelbagai nutrien di dalamnya. Salah satu manfaat lobak merah untuk kesihatan yang paling popular, iaitu untuk mengekalkan deria penglihatan.

Pemprosesan jus lobak merah yang dibuat dengan cara kursus ini adalah lebih baik kerana pemakanan vitamin dan mineral yang terkandung di dalamnya tersebut tidak akan rosak. Jika dimakan secara kerap, maka anda akan mendapat manfaat yang banyak dari sayur-sayuran seperti ini.
Faedah-faedah berikut lobak merah untuk kesihatan tubuh anda!

Meningkatkan sistem imun


Lobak merah mengandungi banyak nutrien seperti vitamin C dan bahan-bahan antioksidan yang berfungsi untuk mempertingkatkan sistem imun. Dengan memakan sayur-sayuran yang ini pada kadar yang tetap maka ia akan melindungi sel-sel dalam badan daripada jangkitan pelbagai jenis penyakit berbahaya.

Mengekalkan kesihatan mata


Ia telah menjadi rahsia lagi jika terkenal lobak mengandungi betakaroten dan vitamin A serta lutein yang berguna untuk meningkatkan keadaan deria wawasan. Kandungan nutrien ini juga turut berguna dalam mencegah penyakit mata seperti nyctalopia dan glukoma.

Kesihatan sistem penghadaman


Menggunakan jus lobak merah sebelum makan adalah bagus untuk mengekalkan sistem penghadaman yang sihat. Kandungan serat larut air pada lobak merah adalah dinilai sangat berkesan untuk meningkatkan dan mengekalkan kesihatan penghadaman anda.

Mengekalkan kesihatan jantung


Kandungan nutrien seperti vitamin A, beta karotena, kalsium, posfor dan beberapa jenis lain nutrien adalah sangat berkesan dan berguna untuk memberikan perlindungan terhadap hati. Di samping itu, kandungan nutrien akan menghalang anda daripada risiko kanser dan tekanan darah tinggi juga.

Merendahkan kolesterol


Berdasarkan hasil kajian dan penyelidikan di Universiti Harvard mendapati bahawa orang-orang yang mempunyai kebiasaan memakan lobak merah akan terkecuali dari risiko-risiko kolesterol tinggi. Serat dan rendah kalori dalam lobak merah boleh membantu paras kolesterol yang lebih rendah di dalam darah.

Mencegah kanser


Kandungan karotenoid dan antioksidan dalam lobak merah adalah amat mujarab untuk menghalang kanser seperti kanser payudara. Menurut hasil kajian menunjukkan bahawa dengan lobak merah yang sangat mujarab dalam mengurangkan risiko kanser usus, rahim, pundi kencing, prostat dan kanser paru-paru walaupun.

Mengawal tahap gula dalam darah


Kandungan tinggi karotenoid dalam lobak merah adalah amat berkesan untuk mengawal dan mengimbangi tahap gula dalam darah. Jika dimakan secara kerap ia akan terlepas akibat penyakit kencing manis penyakit.

Menjaga paru-paru


Kandungan vitamin A dalam lobak merah juga mempunyai fungsi untuk memelihara kesihatan paru-paru supaya terlepas daripada risiko penyakit pernafasan dan jangkitan paru-paru. Selain itu, bagi orang-orang yang adalah perokok, lobak merah penggunaan secara kerap untuk meneutralkan racun yang sangat berbahaya bagi Kesihatan paru-paru Merokok.

obak merah adalah salah satu sayur-sayuran yang popular seluruh dunia. Sayur-sayuran oren biasanya diproses ke dalam sup atau sauteed dengan campuran bahan-bahan lain. Selain itu, ianya biasanya beberapa orang memupuk lobak merah ke dalam jus segar dan sihat. Lobak merah mempunyai banyak faedah kerana ia mengandungi pelbagai nutrien di dalamnya. Salah satu manfaat lobak merah untuk kesihatan yang paling popular, iaitu untuk mengekalkan deria penglihatan.

Pemprosesan jus lobak merah yang dibuat dengan cara kursus ini adalah lebih baik kerana pemakanan vitamin dan mineral yang terkandung di dalamnya tersebut tidak akan rosak. Jika dimakan secara kerap, maka anda akan mendapat manfaat yang banyak dari sayur-sayuran seperti ini.
Faedah-faedah berikut lobak merah untuk kesihatan tubuh anda!

Meningkatkan sistem imun


Lobak merah mengandungi banyak nutrien seperti vitamin C dan bahan-bahan antioksidan yang berfungsi untuk mempertingkatkan sistem imun. Dengan memakan sayur-sayuran yang ini pada kadar yang tetap maka ia akan melindungi sel-sel dalam badan daripada jangkitan pelbagai jenis penyakit berbahaya.

Mengekalkan kesihatan mata


Ia telah menjadi rahsia lagi jika terkenal lobak mengandungi betakaroten dan vitamin A serta lutein yang berguna untuk meningkatkan keadaan deria wawasan. Kandungan nutrien ini juga turut berguna dalam mencegah penyakit mata seperti nyctalopia dan glukoma.

Kesihatan sistem penghadaman


Menggunakan jus lobak merah sebelum makan adalah bagus untuk mengekalkan sistem penghadaman yang sihat. Kandungan serat larut air pada lobak merah adalah dinilai sangat berkesan untuk meningkatkan dan mengekalkan kesihatan penghadaman anda.

Mengekalkan kesihatan jantung


Kandungan nutrien seperti vitamin A, beta karotena, kalsium, posfor dan beberapa jenis lain nutrien adalah sangat berkesan dan berguna untuk memberikan perlindungan terhadap hati. Di samping itu, kandungan nutrien akan menghalang anda daripada risiko kanser dan tekanan darah tinggi juga.

Merendahkan kolesterol


Berdasarkan hasil kajian dan penyelidikan di Universiti Harvard mendapati bahawa orang-orang yang mempunyai kebiasaan memakan lobak merah akan terkecuali dari risiko-risiko kolesterol tinggi. Serat dan rendah kalori dalam lobak merah boleh membantu paras kolesterol yang lebih rendah di dalam darah.

Mencegah kanser


Kandungan karotenoid dan antioksidan dalam lobak merah adalah amat mujarab untuk menghalang kanser seperti kanser payudara. Menurut hasil kajian menunjukkan bahawa dengan lobak merah yang sangat mujarab dalam mengurangkan risiko kanser usus, rahim, pundi kencing, prostat dan kanser paru-paru walaupun.

Mengawal tahap gula dalam darah


Kandungan tinggi karotenoid dalam lobak merah adalah amat berkesan untuk mengawal dan mengimbangi tahap gula dalam darah. Jika dimakan secara kerap ia akan terlepas akibat penyakit kencing manis penyakit.

Menjaga paru-paru


Kandungan vitamin A dalam lobak merah juga mempunyai fungsi untuk memelihara kesihatan paru-paru supaya terlepas daripada risiko penyakit pernafasan dan jangkitan paru-paru. Selain itu, bagi orang-orang yang adalah perokok, lobak merah penggunaan secara kerap untuk meneutralkan racun yang sangat berbahaya bagi Kesihatan paru-paru Merokok.
Previous
Next Post »