Senin, 18 Januari 2016

wajib baca !! Faedah Kesihatan menakjubkan Cinnamon ( Kayu manis )

Cinnamon diperolehi daripada kulit pokok Cinnamomum. Kayu manis digunakan sebagai rempah jarang berlaku di zaman dahulu. Pada hari-hari ketersediaan adalah terhad. Walaupun pokok Cinnamomum berasal dari Sri Lanka, hari ini anda boleh menemuinya di beberapa negara. Kayu manis mempunyai sifat pengawet kuat. Ia juga popular untuk kegunaan perubatan. Ia digunakan secara meluas untuk tujuan masakan. Walau bagaimanapun, dalam kajian ini, kita akan membincangkan beberapa kegunaan perubatan rempah yang hebat itu.Faedah Kesihatan Cinnamon

 

1. Kolesterol

 • Kolesterol digunakan oleh badan kita untuk menghasilkan vitamin D, hormon dan garam penghadaman. Walau bagaimanapun, jika terdapat kolesterol yang berlebihan, ia boleh menyumbat arteri dan menyebabkan beberapa masalah kesihatan.
 • Serat dan kalsium Kandungan buangan kayu manis garam dari badan kita. Ini seterusnya memusnahkan kepekatan hempedu dalam usus kita. Ini akan membantu badan kita untuk mewujudkan hempedu baru. Untuk pembentukan hempedu ini badan kita menggunakan kolesterol.
 • Bagaimana untuk mengambil kayu manis? Campurkan serbuk kayu manis dengan madu dan larut dalam air teh. Minum persediaan ini dan menonton tahap kolesterol anda akan turun. Anda boleh mengikuti lain cara-cara mudah untuk mengurangkan kolesterol yang tinggi

 

2. Sejuk

Sejuk adalah jangkitan biasa yang merebak agak cepat. Walaupun terdapat beberapa ubat-ubatan yang terdapat di farmasi, orang lebih suka ubat semula jadi yang berkesan dan juga bebas daripada kesan sampingan.
 • Campurkan serbuk kayu manis sedikit dengan madu (1 sudu besar). Ambil campuran ini dua kali dalam satu hari untuk menghilangkan gejala sejuk.
 • Anda juga boleh mencampurkan serbuk kayu manis (1 sudu besar) dengan teh hijau untuk merawat sejuk.

 

3. Arthritis:

Artritis boleh menjadi jenis yang berbeza. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes gejala termasuk bengkak dan sakit di bahagian sendi. Kayu manis boleh membantu dalam merawat beberapa jenis biasa artritis
 • Campurkan sedikit madu (2 sudu besar) ke dalam segelas air panas. Tambah serbuk kayu manis (1 sudu besar) untuk campuran ini. Minum campuran ini dua kali dalam satu hari untuk menghilangkan arthritis.

 

4. Jerawat:

Satu campuran madu dan kayu manis boleh membantu anda untuk menghilangkan jerawat atau jerawat. 
Resipi berikut adalah rawatan berkesan untuk jerawat.
 • Ambil 2 sudu besar madu
 • Ambil 3/4 sudu besar serbuk kayu manis
 • Membuat pes kayu manis dan madu dan memohon pada muka anda.
 • Apabila ia kering bilas dengan air.
Teruskan rawatan ini selama 4 minggu untuk mendapatkan keputusan yang baik.

 

5. Senak

Gabungan kayu manis dan madu membantu dalam merawat ulser perut dan ia membantu dalam melegakan gas. Ia juga melindungi pundi kencing daripada jangkitan. 
Ubat rumah:
 • ambil secawan air suam
 • Campurkan 1 sudu besar madu
 • Tambah 2 sudu besar serbuk kayu manis
 • Ambil campuran ini secara tetap.

 

6. Penyakit jantung:

Membuat pes serbuk kayu manis dan madu dan menggunakannya sebagai merebak pada roti dan roti. Pengambilan ini setiap hari boleh membantu anda untuk mencegah penyakit jantung.

7. Jangkitan kulit:

 • Untuk kulit jangkitan memohon campuran serbuk kayu manis dan madu. Rawatan ini berfungsi untuk semua jenis masalah kulit.
 • Untuk luka dan luka memohon sedikit serbuk kayu manis. Cinnamon mempunyai ciri-ciri antibakteria dan ia boleh mempercepatkan proses penyembuhan.

 

8. Berat Badan:

Campurkan sedikit serbuk kayu manis dengan madu dan menambah segelas air. Rebus dan minum campuran ini setiap pagi dan malam. Ini boleh membantu anda untuk menurunkan berat badan dan mengurangkan obesiti.

 

9. Kanser:

Campurkan 1 sudu besar serbuk kayu manis dengan 1 sudu besar madu. Ambil campuran ini tiga kali dalam sehari selama 1 bulan. Ubat ini mempunyai potensi untuk menyembuhkan tulang dan perut kanser.

 

10. Umur Panjang:

Membuat campuran serbuk kayu manis (1 sudu besar) dan madu (4 sudu besar) dan tambah sedikit air. Rebus campuran ini dan menggunakannya 3 kali dalam satu hari. Ini boleh mengurangkan tanda-tanda penuaan dan menggalakkan panjang umur.

 

11. Melawan Jangkitan

Kayu manis mempunyai sifat-sifat anti-berjangkit yang kuat yang membantu dalam memerangi jangkitan. Ia mengandungi agen anti-bakteria yang membunuh bakteria H. Pylori yang menyebabkan ulser.

 

12. Sumber Mineral

Kayu manis mengandungi mineral seperti kalsium, besi, mangan dan serat. Mineral ini sangat bermanfaat dan ia membantu dalam penyenggaraan badan kita.

 

13. Pengawet Asli

Cinnamon mempunyai potensi untuk bertindak sebagai bahan pengawet semula jadi. Ia mengekalkan makanan dan juga memberi aroma yang besar kepadanya.

 

14. Menyembuhkan Sakit Haid

Mengambil teh kayu manis secara teratur dapat menyembuhkan sakit haid dan kekejangan.

 

15. Ketidaksuburan

Kayu manis mengandungi bahan aktif yang dikenali sebagai Cinnamonaldehyde yang menggalakkan rembesan progesteron dan mengurangkan pengeluaran testosteron. Ini seterusnya menggalakkan kesuburan di kalangan wanita.

 

16. Neurodegenerative Penyakit

Cinnamon bertindak sebagai agen anti-radang yang membantu dalam merawat gejala penyakit seperti Alzheimer, Parkinson dan multiple sclerosis.

17. Meningkatkan Fungsi Otak

Aroma kayu manis mempunyai potensi untuk meningkatkan daya ingatan dan keupayaan kognitif seseorang. 

Cinnamon membantu dalam menyembuhkan pelbagai masalah kulit. Dalam Ayurveda, kayu manis mempunyai beberapa kegunaan. Yang dinyatakan di bawah adalah beberapa faedah daripada kayu manis untuk kulit anda

 

18. Menyembuhkan Jerawat Dan Parut

 

 • Kayu manis mempunyai anti-bakteria, anti-kulat yang kuat dan sifat antioksidan. Ia membantu dalam menyembuhkan jerawat dan parut.
 • Membuat pes serbuk kayu manis (1 sudu besar) dan madu (3 sudu besar). Sapukan campuran ini pada muka anda dan tunggu selama 10 minit sebelum dibilas.
 • Cinnamon membunuh bakteria yang menyebabkan jerawat dan madu menjadikan kulit lembap dan menghilangkan kemerahan.
 

19. Remedy Untuk Kulit kering:

Membuat pes serbuk kayu manis, garam laut, madu, minyak badam dan minyak zaitun. Gunakan ini sebagai scrub untuk kulit anda. Ini akan menjadikan kulit lembut dan lembap.

 

20. Menyembuhkan Ekzema

Satu campuran kayu manis dan madu boleh menyembuhkan ekzema dalam kira-kira seminggu.Walau bagaimanapun, rawatan ini tidak boleh digunakan untuk kanak-kanak. Ia juga tidak selamat untuk memohon ini pada muka anda. Sesetengah orang mungkin mempunyai reaksi alahan. Cinnamon juga berkesan dalam merawat kurap yang dideritainya.

21. Penyembuhan Untuk Bites Serangga

Kegatalan dan keradangan yang disebabkan oleh jenis gigitan serangga dapat sembuh dengan bantuan kayu manis. Sapukan campuran madu dan kayu manis di kawasan yang terjejas. Ini sooths kulit dan membendung kemungkinan jangkitan.

22. plumps kulit

Cinnamon meningkatkan peredaran darah di kulit anda. Ini membantu dalam plumping kulit dan menjadikan ia kelihatan lebih ketat. Satu campuran kayu manis minyak dan petroleum jelly penting boleh mengurangkan jarak penglihatan garis-garis halus. Elakkan kawasan mata semasa memohon campuran ini. Anda juga boleh menggunakan campuran ini pada bibir anda untuk memberi lebih kelantangan untuk bibir anda.

23. Nafas penyegar

Mengunyah kayu manis boleh membantu anda untuk menghilangkan bau mulut. Sebagai alternatif, anda boleh berkumur dengan air kayu manis.

24. Penyembuhan Untuk Kaki Kasar

Kayu manis mengandungi antioksidan yang melembutkan kulit kering dan bersisik. Sapukan campuran lemon, susu, minyak zaitun dan serbuk kayu manis pada kaki anda. Anda juga boleh berjemur di bawah kawasan yang terlibat di dalam campuran ini. Biarkan selama 15 minit.

Faedah Cinnamon Untuk Rambut


Kayu manis boleh membantu anda untuk mengurangkan keguguran rambut dan meningkatkan kilau dan keindahan rambut anda. Senarai di bawah adalah beberapa kegunaan kayu manis yang boleh membantu anda dengan keperluan penjagaan rambut anda.

 1. Meningkatkan Pertumbuhan rambut: Anda boleh mengurangkan keguguran rambut dengan menggunakan minyak kayu manis atau pes kayu manis. Dalam usaha untuk meningkatkan pertumbuhan rambut, memohon campuran serbuk kayu manis, minyak zaitun dan madu. Biarkan ia kekal selama 15 minit sebelum dibilas dengan syampu lembut.
 2. Kulit kepala Pembersih: Sapukan campuran serbuk kayu manis, minyak zaitun dan madu pada kulit kepala anda dan biarkan ia kekal selama 15 minit. Bilas dengan syampu lembut. Ini akan membantu anda untuk terkelupas dan membersihkan kulit kepala anda.Ini juga akan menyuburkan kulit kepala anda dan juga rambut anda.
 3. Mencerahkan Rambut: Untuk mencerahkan rambut anda memohon campuran serbuk kayu manis dan perapi rambut. Biarkan semalaman dan bilas dengan syampu lembut.


 

Tips Untuk Pilih Dan Pemeliharaan Kayu Manis

 

 

Pemilihan

Batang kayu manis atau quills bergulung dan mereka mempunyai rasa yang manis. Serbuk kayu manis mempunyai warna tan dan ia mempunyai rasa yang lebih kukuh. Jika anda ingin menyimpannya untuk masa yang lebih lama, kemudian memilih untuk batang kayu manis dan bukannya serbuk.
Cinnamon adalah dua jenis; Ceylon dan Cina. Ceylon kayu manis adalah lebih halus dan jarang berbanding pelbagai Cina. Anda boleh membeli-belah untuk Ceylon kayu manis daripada pasaran rempah etnik. Apabila anda membeli kayu manis, selalu memilih kayu manis organik. Kayu manis bukan organik yang kekurangan karotenoid dan Vitamin C.

Storage

 

Cinnamon perlu disimpan di dalam balang atau bekas kedap udara. Ia perlu disimpan di tempat yang gelap, kering dan sejuk. Jika kayu manis terdedah kepada haba atau cahaya matahari, jangka hayat akan berkurangan. Secara purata, serbuk kayu manis boleh disimpan selama 3 tahun. Batang kayu manis akan berlangsung selama kira-kira 4 tahun. Apabila kayu manis menjadi basi ia kehilangan aroma, warna dan rasa. Anda juga boleh menyimpan kayu manis dalam peti sejuk. Adalah lebih baik untuk membeli batang kayu manis supaya anda boleh mengisar di rumah.

Kegunaan Masak-memasak


Kayu manis adalah rempah yang menambah perisa kepada hanya kira-kira mana-mana hidangan atau persediaan. Ia digunakan sebagai bahan tambahan dalam gulai, kari, hidangan pedas dan sup. Kayu manis mempunyai rasa warna tanah dan digunakan dalam menyediakan mulled wain, stews musim dan persediaan epal cider. Ia juga digunakan dalam hidangan bakar, gula-gula, marinades, kuah, minuman, ikan, ayam dan daging.
 1. Di bahagian-bahagian tertentu kayu manis digunakan untuk menambah perisa kepada likur dan coklat.
 2. Cassia digunakan untuk menyediakan kari, jeruk, hidangan pedas, gula-gula dan persediaan daging. Ia juga digunakan untuk menambah wangian untuk barang-barang seperti wain, teh, buah-buahan dan gula-gula.
 3. Sama seperti daun bay, Cassia digunakan sebagai bahan dalam pelbagai jenis masakan.
 4. Kayu manis boleh digunakan untuk menyediakan roti bakar bersama-sama dengan minyak biji rami dan madu.
 5. Anda boleh memasak batang kayu manis dengan madu dan susu soya.
 6. Anda boleh menggunakan kayu manis bersama-sama dengan gula untuk menyediakan wafel manis.
 7. Masak kacang hitam dengan kayu manis. Ini akan menjadikan nachos dan burritos anda lebih lazat.
 8. Batu ladung-doodle cookies kayu manis khas yang agak lazat.
 9. Gunakan kayu manis bersama-sama dengan kismis dan terung untuk persiapan tumis kambing.
 10. Anda boleh membuat tagines kambing anda lebih lazat dengan menggunakan kayu manis bersama-sama dengan prun.
 11. Kayu manis boleh digunakan untuk menyediakan pelbagai jenis biriyanis ayam.
 12. Anda boleh membuat tomato berduri dengan menggunakan kayu manis. Haba jalapeno lada dengan minyak zaitun dan tumis ia selepas menambah garam. Tambah kayu manis untuk campuran ini dan kacau selama setengah minit. Tambahkan ini kepada tomato bersama-sama dengan gula, lada hitam dan garam. Penyediaan ini boleh terputus sebelum makan malam sebagai pembuka selera.
 13. Kayu manis boleh digunakan sebagai agen perisa dalam barang-barang seperti donat panas, sup, puding dan kek.
 14. Anda boleh menggunakan kayu manis untuk membubuh salad tuna dan sandwic tuna.
 15. Batang kayu manis boleh digunakan sebagai agen perasa untuk barangan seperti kek blueberry, pai epal dan pencuci mulut. Anda boleh menggunakan kayu parut atau mengeluarkan kayu selepas memasak.
 16. Anda boleh menambah kayu manis untuk membuat kopi anda spicier. Anda juga boleh menggunakannya untuk menyediakan hidangan buah-buahan seperti epal yang dibakar.
Adakah anda sedang mencari ubat khas yang boleh meningkatkan kualiti rambut dan kulit anda?Adakah anda bimbang tentang tanda-tanda penuaan dan keguguran rambut? Jika anda sedang mencari penawar semula jadi kemudian kayu manis adalah jawapan anda sebaik mungkin.Cinnamon merupakan ubat yang lengkap yang mempunyai bilangan yang tidak terkira banyaknya manfaat untuk kulit dan rambut anda. Dalam kajian ini, saya telah menggariskan manfaat yang berbeza dan penggunaan batang kayu manis dan serbuk kayu manis. Rempah membantu dalam memelihara keindahan alam semula jadi anda dan membaiki kerosakan yang disebabkan oleh tanda-tanda penuaan dan pencemaran. Sumber

Cinnamon diperolehi daripada kulit pokok Cinnamomum. Kayu manis digunakan sebagai rempah jarang berlaku di zaman dahulu. Pada hari-hari ketersediaan adalah terhad. Walaupun pokok Cinnamomum berasal dari Sri Lanka, hari ini anda boleh menemuinya di beberapa negara. Kayu manis mempunyai sifat pengawet kuat. Ia juga popular untuk kegunaan perubatan. Ia digunakan secara meluas untuk tujuan masakan. Walau bagaimanapun, dalam kajian ini, kita akan membincangkan beberapa kegunaan perubatan rempah yang hebat itu.Faedah Kesihatan Cinnamon

 

1. Kolesterol

 • Kolesterol digunakan oleh badan kita untuk menghasilkan vitamin D, hormon dan garam penghadaman. Walau bagaimanapun, jika terdapat kolesterol yang berlebihan, ia boleh menyumbat arteri dan menyebabkan beberapa masalah kesihatan.
 • Serat dan kalsium Kandungan buangan kayu manis garam dari badan kita. Ini seterusnya memusnahkan kepekatan hempedu dalam usus kita. Ini akan membantu badan kita untuk mewujudkan hempedu baru. Untuk pembentukan hempedu ini badan kita menggunakan kolesterol.
 • Bagaimana untuk mengambil kayu manis? Campurkan serbuk kayu manis dengan madu dan larut dalam air teh. Minum persediaan ini dan menonton tahap kolesterol anda akan turun. Anda boleh mengikuti lain cara-cara mudah untuk mengurangkan kolesterol yang tinggi

 

2. Sejuk

Sejuk adalah jangkitan biasa yang merebak agak cepat. Walaupun terdapat beberapa ubat-ubatan yang terdapat di farmasi, orang lebih suka ubat semula jadi yang berkesan dan juga bebas daripada kesan sampingan.
 • Campurkan serbuk kayu manis sedikit dengan madu (1 sudu besar). Ambil campuran ini dua kali dalam satu hari untuk menghilangkan gejala sejuk.
 • Anda juga boleh mencampurkan serbuk kayu manis (1 sudu besar) dengan teh hijau untuk merawat sejuk.

 

3. Arthritis:

Artritis boleh menjadi jenis yang berbeza. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes gejala termasuk bengkak dan sakit di bahagian sendi. Kayu manis boleh membantu dalam merawat beberapa jenis biasa artritis
 • Campurkan sedikit madu (2 sudu besar) ke dalam segelas air panas. Tambah serbuk kayu manis (1 sudu besar) untuk campuran ini. Minum campuran ini dua kali dalam satu hari untuk menghilangkan arthritis.

 

4. Jerawat:

Satu campuran madu dan kayu manis boleh membantu anda untuk menghilangkan jerawat atau jerawat. 
Resipi berikut adalah rawatan berkesan untuk jerawat.
 • Ambil 2 sudu besar madu
 • Ambil 3/4 sudu besar serbuk kayu manis
 • Membuat pes kayu manis dan madu dan memohon pada muka anda.
 • Apabila ia kering bilas dengan air.
Teruskan rawatan ini selama 4 minggu untuk mendapatkan keputusan yang baik.

 

5. Senak

Gabungan kayu manis dan madu membantu dalam merawat ulser perut dan ia membantu dalam melegakan gas. Ia juga melindungi pundi kencing daripada jangkitan. 
Ubat rumah:
 • ambil secawan air suam
 • Campurkan 1 sudu besar madu
 • Tambah 2 sudu besar serbuk kayu manis
 • Ambil campuran ini secara tetap.

 

6. Penyakit jantung:

Membuat pes serbuk kayu manis dan madu dan menggunakannya sebagai merebak pada roti dan roti. Pengambilan ini setiap hari boleh membantu anda untuk mencegah penyakit jantung.

7. Jangkitan kulit:

 • Untuk kulit jangkitan memohon campuran serbuk kayu manis dan madu. Rawatan ini berfungsi untuk semua jenis masalah kulit.
 • Untuk luka dan luka memohon sedikit serbuk kayu manis. Cinnamon mempunyai ciri-ciri antibakteria dan ia boleh mempercepatkan proses penyembuhan.

 

8. Berat Badan:

Campurkan sedikit serbuk kayu manis dengan madu dan menambah segelas air. Rebus dan minum campuran ini setiap pagi dan malam. Ini boleh membantu anda untuk menurunkan berat badan dan mengurangkan obesiti.

 

9. Kanser:

Campurkan 1 sudu besar serbuk kayu manis dengan 1 sudu besar madu. Ambil campuran ini tiga kali dalam sehari selama 1 bulan. Ubat ini mempunyai potensi untuk menyembuhkan tulang dan perut kanser.

 

10. Umur Panjang:

Membuat campuran serbuk kayu manis (1 sudu besar) dan madu (4 sudu besar) dan tambah sedikit air. Rebus campuran ini dan menggunakannya 3 kali dalam satu hari. Ini boleh mengurangkan tanda-tanda penuaan dan menggalakkan panjang umur.

 

11. Melawan Jangkitan

Kayu manis mempunyai sifat-sifat anti-berjangkit yang kuat yang membantu dalam memerangi jangkitan. Ia mengandungi agen anti-bakteria yang membunuh bakteria H. Pylori yang menyebabkan ulser.

 

12. Sumber Mineral

Kayu manis mengandungi mineral seperti kalsium, besi, mangan dan serat. Mineral ini sangat bermanfaat dan ia membantu dalam penyenggaraan badan kita.

 

13. Pengawet Asli

Cinnamon mempunyai potensi untuk bertindak sebagai bahan pengawet semula jadi. Ia mengekalkan makanan dan juga memberi aroma yang besar kepadanya.

 

14. Menyembuhkan Sakit Haid

Mengambil teh kayu manis secara teratur dapat menyembuhkan sakit haid dan kekejangan.

 

15. Ketidaksuburan

Kayu manis mengandungi bahan aktif yang dikenali sebagai Cinnamonaldehyde yang menggalakkan rembesan progesteron dan mengurangkan pengeluaran testosteron. Ini seterusnya menggalakkan kesuburan di kalangan wanita.

 

16. Neurodegenerative Penyakit

Cinnamon bertindak sebagai agen anti-radang yang membantu dalam merawat gejala penyakit seperti Alzheimer, Parkinson dan multiple sclerosis.

17. Meningkatkan Fungsi Otak

Aroma kayu manis mempunyai potensi untuk meningkatkan daya ingatan dan keupayaan kognitif seseorang. 

Cinnamon membantu dalam menyembuhkan pelbagai masalah kulit. Dalam Ayurveda, kayu manis mempunyai beberapa kegunaan. Yang dinyatakan di bawah adalah beberapa faedah daripada kayu manis untuk kulit anda

 

18. Menyembuhkan Jerawat Dan Parut

 

 • Kayu manis mempunyai anti-bakteria, anti-kulat yang kuat dan sifat antioksidan. Ia membantu dalam menyembuhkan jerawat dan parut.
 • Membuat pes serbuk kayu manis (1 sudu besar) dan madu (3 sudu besar). Sapukan campuran ini pada muka anda dan tunggu selama 10 minit sebelum dibilas.
 • Cinnamon membunuh bakteria yang menyebabkan jerawat dan madu menjadikan kulit lembap dan menghilangkan kemerahan.
 

19. Remedy Untuk Kulit kering:

Membuat pes serbuk kayu manis, garam laut, madu, minyak badam dan minyak zaitun. Gunakan ini sebagai scrub untuk kulit anda. Ini akan menjadikan kulit lembut dan lembap.

 

20. Menyembuhkan Ekzema

Satu campuran kayu manis dan madu boleh menyembuhkan ekzema dalam kira-kira seminggu.Walau bagaimanapun, rawatan ini tidak boleh digunakan untuk kanak-kanak. Ia juga tidak selamat untuk memohon ini pada muka anda. Sesetengah orang mungkin mempunyai reaksi alahan. Cinnamon juga berkesan dalam merawat kurap yang dideritainya.

21. Penyembuhan Untuk Bites Serangga

Kegatalan dan keradangan yang disebabkan oleh jenis gigitan serangga dapat sembuh dengan bantuan kayu manis. Sapukan campuran madu dan kayu manis di kawasan yang terjejas. Ini sooths kulit dan membendung kemungkinan jangkitan.

22. plumps kulit

Cinnamon meningkatkan peredaran darah di kulit anda. Ini membantu dalam plumping kulit dan menjadikan ia kelihatan lebih ketat. Satu campuran kayu manis minyak dan petroleum jelly penting boleh mengurangkan jarak penglihatan garis-garis halus. Elakkan kawasan mata semasa memohon campuran ini. Anda juga boleh menggunakan campuran ini pada bibir anda untuk memberi lebih kelantangan untuk bibir anda.

23. Nafas penyegar

Mengunyah kayu manis boleh membantu anda untuk menghilangkan bau mulut. Sebagai alternatif, anda boleh berkumur dengan air kayu manis.

24. Penyembuhan Untuk Kaki Kasar

Kayu manis mengandungi antioksidan yang melembutkan kulit kering dan bersisik. Sapukan campuran lemon, susu, minyak zaitun dan serbuk kayu manis pada kaki anda. Anda juga boleh berjemur di bawah kawasan yang terlibat di dalam campuran ini. Biarkan selama 15 minit.

Faedah Cinnamon Untuk Rambut


Kayu manis boleh membantu anda untuk mengurangkan keguguran rambut dan meningkatkan kilau dan keindahan rambut anda. Senarai di bawah adalah beberapa kegunaan kayu manis yang boleh membantu anda dengan keperluan penjagaan rambut anda.

 1. Meningkatkan Pertumbuhan rambut: Anda boleh mengurangkan keguguran rambut dengan menggunakan minyak kayu manis atau pes kayu manis. Dalam usaha untuk meningkatkan pertumbuhan rambut, memohon campuran serbuk kayu manis, minyak zaitun dan madu. Biarkan ia kekal selama 15 minit sebelum dibilas dengan syampu lembut.
 2. Kulit kepala Pembersih: Sapukan campuran serbuk kayu manis, minyak zaitun dan madu pada kulit kepala anda dan biarkan ia kekal selama 15 minit. Bilas dengan syampu lembut. Ini akan membantu anda untuk terkelupas dan membersihkan kulit kepala anda.Ini juga akan menyuburkan kulit kepala anda dan juga rambut anda.
 3. Mencerahkan Rambut: Untuk mencerahkan rambut anda memohon campuran serbuk kayu manis dan perapi rambut. Biarkan semalaman dan bilas dengan syampu lembut.


 

Tips Untuk Pilih Dan Pemeliharaan Kayu Manis

 

 

Pemilihan

Batang kayu manis atau quills bergulung dan mereka mempunyai rasa yang manis. Serbuk kayu manis mempunyai warna tan dan ia mempunyai rasa yang lebih kukuh. Jika anda ingin menyimpannya untuk masa yang lebih lama, kemudian memilih untuk batang kayu manis dan bukannya serbuk.
Cinnamon adalah dua jenis; Ceylon dan Cina. Ceylon kayu manis adalah lebih halus dan jarang berbanding pelbagai Cina. Anda boleh membeli-belah untuk Ceylon kayu manis daripada pasaran rempah etnik. Apabila anda membeli kayu manis, selalu memilih kayu manis organik. Kayu manis bukan organik yang kekurangan karotenoid dan Vitamin C.

Storage

 

Cinnamon perlu disimpan di dalam balang atau bekas kedap udara. Ia perlu disimpan di tempat yang gelap, kering dan sejuk. Jika kayu manis terdedah kepada haba atau cahaya matahari, jangka hayat akan berkurangan. Secara purata, serbuk kayu manis boleh disimpan selama 3 tahun. Batang kayu manis akan berlangsung selama kira-kira 4 tahun. Apabila kayu manis menjadi basi ia kehilangan aroma, warna dan rasa. Anda juga boleh menyimpan kayu manis dalam peti sejuk. Adalah lebih baik untuk membeli batang kayu manis supaya anda boleh mengisar di rumah.

Kegunaan Masak-memasak


Kayu manis adalah rempah yang menambah perisa kepada hanya kira-kira mana-mana hidangan atau persediaan. Ia digunakan sebagai bahan tambahan dalam gulai, kari, hidangan pedas dan sup. Kayu manis mempunyai rasa warna tanah dan digunakan dalam menyediakan mulled wain, stews musim dan persediaan epal cider. Ia juga digunakan dalam hidangan bakar, gula-gula, marinades, kuah, minuman, ikan, ayam dan daging.
 1. Di bahagian-bahagian tertentu kayu manis digunakan untuk menambah perisa kepada likur dan coklat.
 2. Cassia digunakan untuk menyediakan kari, jeruk, hidangan pedas, gula-gula dan persediaan daging. Ia juga digunakan untuk menambah wangian untuk barang-barang seperti wain, teh, buah-buahan dan gula-gula.
 3. Sama seperti daun bay, Cassia digunakan sebagai bahan dalam pelbagai jenis masakan.
 4. Kayu manis boleh digunakan untuk menyediakan roti bakar bersama-sama dengan minyak biji rami dan madu.
 5. Anda boleh memasak batang kayu manis dengan madu dan susu soya.
 6. Anda boleh menggunakan kayu manis bersama-sama dengan gula untuk menyediakan wafel manis.
 7. Masak kacang hitam dengan kayu manis. Ini akan menjadikan nachos dan burritos anda lebih lazat.
 8. Batu ladung-doodle cookies kayu manis khas yang agak lazat.
 9. Gunakan kayu manis bersama-sama dengan kismis dan terung untuk persiapan tumis kambing.
 10. Anda boleh membuat tagines kambing anda lebih lazat dengan menggunakan kayu manis bersama-sama dengan prun.
 11. Kayu manis boleh digunakan untuk menyediakan pelbagai jenis biriyanis ayam.
 12. Anda boleh membuat tomato berduri dengan menggunakan kayu manis. Haba jalapeno lada dengan minyak zaitun dan tumis ia selepas menambah garam. Tambah kayu manis untuk campuran ini dan kacau selama setengah minit. Tambahkan ini kepada tomato bersama-sama dengan gula, lada hitam dan garam. Penyediaan ini boleh terputus sebelum makan malam sebagai pembuka selera.
 13. Kayu manis boleh digunakan sebagai agen perisa dalam barang-barang seperti donat panas, sup, puding dan kek.
 14. Anda boleh menggunakan kayu manis untuk membubuh salad tuna dan sandwic tuna.
 15. Batang kayu manis boleh digunakan sebagai agen perasa untuk barangan seperti kek blueberry, pai epal dan pencuci mulut. Anda boleh menggunakan kayu parut atau mengeluarkan kayu selepas memasak.
 16. Anda boleh menambah kayu manis untuk membuat kopi anda spicier. Anda juga boleh menggunakannya untuk menyediakan hidangan buah-buahan seperti epal yang dibakar.
Adakah anda sedang mencari ubat khas yang boleh meningkatkan kualiti rambut dan kulit anda?Adakah anda bimbang tentang tanda-tanda penuaan dan keguguran rambut? Jika anda sedang mencari penawar semula jadi kemudian kayu manis adalah jawapan anda sebaik mungkin.Cinnamon merupakan ubat yang lengkap yang mempunyai bilangan yang tidak terkira banyaknya manfaat untuk kulit dan rambut anda. Dalam kajian ini, saya telah menggariskan manfaat yang berbeza dan penggunaan batang kayu manis dan serbuk kayu manis. Rempah membantu dalam memelihara keindahan alam semula jadi anda dan membaiki kerosakan yang disebabkan oleh tanda-tanda penuaan dan pencemaran. Sumber
Previous
Next Post »